Bilportefølje – Del 1 av 8

Da er høst 2017 tilbakelagt og resultatet for første periode (1.1.2018) med bilfondet er klar. Jeg kjører halvårsrapporter, noe som burde gi 8 rapporter (medregnet denne) fram til neste bil. Tross tekniske forsinkelser og flere tekniske problemer hos Nordnet, så har jeg kommet greit ut av det.

For de som ikke kjenner til finansieringsmodellen som ligger til grunn, kan dere se til de 2 tidligere postene om det:
http://www.espensblogg.no/2017/02/20/privatlease/
http://www.espensblogg.no/2017/07/18/bilportefolje-starten-2017/

Siden «starten» har jeg byttet over fra Aksje- og fondskonto til det nye ASK da det ble kjent at Nordnet skulle tilby belåning. Belåning er som kjent en obligatorisk del i min modell for å finansiere innskuddet på en leaset bil, så jeg kunne ikke utføre byttet før Nordnet bekreftet tilbudet. Videre har jeg byttet om på noen fond for å redusere risiko.
Tekniske problemer og tapt fortjeneste

De tekniske problemene har utartet seg i at tilbudet av belåning ble forsinket med ca. 2 mnd. I tillegg tok det 1 mnd. før det fungerte. I løpet at den perioden har indeksene beveget seg ca. 15 % opp, så en belåning på 150 000 kr ville utgjøre nesten 25 000 kr i tapt fortjeneste. Eller over 4 % av den totale verdien i porteføljen. Veldig ergerlig, men det er ingen ting en småsparer som meg kan gjøre noe med.
Kort oppsummert har verdien (inkl. belåning) økt fra kr 599 589 til kr 680 696, noe som gir 13,52 % avkastning over en periode på 6 mnd. Noe som jeg anser som meget bra.

Belåning

Jeg har tatt opp et avdragsfritt lån på 150 000 kr i sikkerhet i aksjefond, med en effektiv rente på 1,70 %. Som nevnt tidligere, skal dette representere et eventuell innskudd til leasing bil, men siden jeg hadde innbytte bil, blir dette kjørt inn i aksjefond i stedet. Jeg har plassert belåningen min i følgende tema olje/gass, store trygge norske (Cap) og Europa. Det gir følgende fond:

 • Pareto Investment Fund A, kr 50 000.
  • Hovedsatsing er olje og gass, etterfulgt av finans. Det er forventet at olje vil få en «peek» i 2019 før den vil falle igjen, og da er det greit å være med på den oppgangen. Kjøpte den da den lå rimelig langt «nede» i forhold til avkastning hittil i år (2017). Den har i skrivende stund (januar 2018) tatt seg betraktelig opp, så det ser ut som at jeg har hatt flaks med timingen.
 • Nordea Norge Verdi, kr 50 000.
  • Hovedsatsing er store norske solide selskaper. En trygghet ved nedgangstider da de ikke faller så fort.
 • Lannebo Europa Småbolag A SEK, kr 50 000.
  • Et svensk fond fra et anerkjent svensk meglerhus. Hovedsatsingen er europeiske mikro- og småselskaper med solid inntjening og god ordrehistorikk. Det er forventet at det europeiske markedet skal møte det amerikanske (de ble skilt i 2008), og da vil dette fondet få en eventyrlig oppgang.

Rentekostnaden for belåningen (Påløpt debetrente 12 kr, se figur) i denne perioden, har vært kr 12, mens gevinsten har vært kr 3534. Fordelt ut over fondene gir overskuddet kr 1905 fra Pareto Investment Fund A, kr 463 fra Nordea Norge Verdi og kr 1166 fra Lannebo Europa Småbolag A.

Resterende aksjefond

Valget av aksjefond er både gjort av makroøkonomiske antagelser (fra blant annet Pareto og analytikere fra meglerhus som havner på forsidene til E24 og Hegnar), og at forvalterens ratinger via CitiWire (som nevnt her) samt MorningStar og DinePenger.
Da har jeg endt opp med følgende fond:

 • Alfred Berg Gambak
  • Norsk stjernefond med høy morningstar rating. Har vunnet flere priser.
 • DNB Teknologi
  • Framtiden er teknologi. Fondet investerer globalt. Mange har dette fondet som eneste sparealternativ. Noen lurer på om teknologibransjen ligner en boble i disse dager, men til forskjell fra 2000 smellet, så har disse selskapene enormt mye egenkapital. Det burde ikke være noe boble. En korreksjon er uansett naturlig og må kalkuleres inn.
 • Delphi Nordic
  • Historisk har Norden høyere vekst enn verden. Fondet har hatt meget høy gjennomsnittlig avkastning de siste 5 årene, og selv om de har mistet en AAA ratet stjerneforvalter over til Skagen Vekst, så er strategien til Delphi veldig bra.
 • Handelsbanken Nordiske SMB A1
  • Har i likhet med Delphi Nordic, prestert kjempebra. Dessuten er begge forvalterne ranket med 3 stk. AAA (CityWire), som bare 2 % av verdens forvaltere kan oppnå.
 • Landkreditt Utbytte
  • Med utsikter for høyere rente er Landkreditt Utbytte sin satsning på banksektoren i fokus. Hovedsakelig er det argumentasjonen for valget, men også fordi de satser på utbytterelaterte aksjer. I tillegg til verdiøkning, deler fondet ut utbytte hver sommer i form av flere andeler. Jeg er usikker på om dette blir beskattet i ASK, hvis så, kan det hendet fondet blir byttet ut til høsten.
 • SKAGEN Vekst A
  • Har vært et begredelig fond fram til sommeren 2017. Da tok stjerneforvalteren Fjell (AAA-ranked) over, som kom ifra Delphi Nordic. I tillegg endret fondet mandat fra å være 50 % Norge og 50 % verden, til å være 50 % Norden og 50 % verden. Fondet har under Fjell, gjort det meget bra.

Delphi Nordic, Handelsbanken Nordiske SMB A1 og Skagen Vekst A har prestert bedre enn indeks. DNB Teknologi har prestert identisk på indeks. Alfred Berg Gambak og Landkreditt Utbytte har prestert dårligere enn indeks. Nå kan jeg nevne at Landkreditt Ubytte ikke har som mål å konkurere mot indeks, fordi indeksen (Oslo børs) inneholder så mye mer enn rene utbytte-aksjer. Så egentlig blir det en feil sammenligning.

Hovedpoenget med aktiv forvaltede fond, er at de skal prestere bedre enn indeks, uavhengig av endringen i den makroøkonomiske verdensbildet. Det skal forvalterne ta seg av. Tiden vil vise om forvalterne fortjener sine årlige 1 – 2 % som det gebyret de tar i forvaltningsavgift.

 

Den observante vil se at kreditt ligger på kr 130 000 og ikke kr 150 000, dette er en teknisk formalitet der jeg oppbevarer min andel av en familiekonto for å spare et par kr i rente. Det har ingen påvirkning av verdien av bilfondet.

Målet for 2018 er 20 % verdiøkning, dette skal jeg forsterke med kapitalstyrking på ca. kr 50 000 med fondskjøp i DNB Teknologi og SKAGEN Vekst A. Så får vi se hvordan det ender, men først kommer neste halvårsrapport i juli 2018.

 

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *