CityWire som redskap i jakten på aktive fond

Jeg som mange andre, bruker Morningstar, DP indeks, historisk avkastning eller terningkast for å lete etter «gode» aktive fond. Men en nyhetsartikkel på Hegnar åpnet min interessen for CityWire.

Artikkelen forklarte at stjerneforvalteren Ø. Fjell (ratet AAA) hadde forlatt Delphi Nordic til fordel for Skagen Vekst. Skagen håpet på at forvalteren skulle trylle Vekst fondet til noe bra. Jeg deltok på et investormøte i regi av Skagenfondene i oktober i år, og da forklarte Skagenfondene at Øyvind Fjell var rangert blant de 2 % beste av verdens fondsforvaltere. Dvs. alle forvaltere som er rated med AAA, er innenfor de 2 % «beste» basert på risikojustert avkastning.
CityWire som utgangspunkt
Jeg registrerte meg på CityWire, for å gjøre et søk etter gode forvaltere i EM/Asia, da jeg ville ha litt eksponering i den retning med tanke på de antatte prognosene for vekst som Skagen skisserte.
Jeg gikk igjennom flere hundre fond, og bredet søket av nysgjerrighet til Norden. Da kom jeg over Tore Marken og Mats J. Andersson. Unik-heten her er at begge er nordiske AAA-rated forvaltere for akkurat det samme fondet. En slags ‘super-duo’, da det eksisterer ikke tilsvarende caser i Norden som jeg kunne finne. Fondet de forvalter i lag (de har forvaltet det siden 2008), heter Handelsbanken Nordiske SMB.

 

 

 

 

 

Handelsbanken Nordiske SMB
Den har bare 4 skjerner hos Morningstar, men de er rated av Nordnet innenfor topp 30, uten å legge noe mer vekt på det. Det jeg la merke til, var at fondet har slått sin indeks «MSCI Nordic Countries» i alle årene som Nordnet tracker fond. Som vist i figuren under, har jeg laget en rød ramme rundt den raden som representerer avvik fra indeksen. Dette er mer enestående. En aktiv forvaltet fond som har som tradisjon å slå sin respektive indeks, år etter år.


Mine endringer
Jeg har tatt fondet inn som en del av min Norden-eksponering, sammen med Delphi Nordic. Selv om Delphi Nordic har mistet Ø. Fjell til fordel for Skagen Vekst, beholder jeg fondet som følge av denne artikkelen. Videre har jeg lagt inn en liten post i Skagen Vekst, ikke bare på grunn av Ø. Fjell, men også fordi fondet har endret sin mandat fra å investere 50 % Globalt og 50 % Norge til å ha 50 % Globalt og 50 % Norden (der Ø. Fjell har ansvaret for den nordiske delen). Med dette kan man si at jeg er overeksponert mot Norden, men det er helt okay, med tanke på at prognosene for Norden (ref Holdbergfondene – Norden – verdens beste investeringsunivers).

Artiklene som ligger til grunn

Skagen-profiler slutter – suksessforvalter inn

Finansrådgivernes soleklare råd: Bytt ut fondet

 

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *