Fondssparing til barn

Jeg skal her utdype hvordan jeg sparer til mine to barn (6 og 8 år) med minimum av innsats, og likevel blir 300 kr pr måned til flere titallstusen kroner i løpet av noen få år.

Men før man setter opp en autogiro, er det noen avgjørelser som jeg måtte lande:

 1. Valg av fondsleverandør
  1. Direkte hos fondsforvalter
  2. Bank
  3. Uavhengig meglerhus
 2. Valg av hvem man sparer i
  1. Barnet
  2. Foreldrene
 3. Valg av konto type
  1. VPS
  2. ASK
  3. Zero/Investeringskonto
 4. Valg av fond

 

Valg av fondsleverandør

Her har jeg prøvd ut alle alternativer, jeg har benyttet Odin, Skagen, Skandiabanken, DNB og Nordnet.

Når det gjelder en fondsforvalter som Skagen/Odin, så er du låst til forvalterens egne fond. Forvaltere kommer og går som gir resultater i selve fondet uten mulighet for å bytte et fond (bytte utløser skatt) når den nye forvalteren gjør en dårlig jobb. Etter en stund måtte jeg rømme Skagen og Odin selv om det utløste skatt.

Skandiabanken fungerte greit nok, men selve nettløsningen synes jeg er kjedelig samt at fondsvalgene ikke er like stor som Nordnet. Men i motsetning til DNB, er jeg trygg på at Skandiabanken ikke snik-innfører luregebyrer eller forsøker å «svindle» meg på andre måter. En del av sparepengene til ungene er «låst» i Skandiabanken pga. skatt. Her skal jeg rømme skuta straks ASK blir tilgjengelig i løpet av året. Da kan man rømme skattefritt innen et år.

DNB er blitt selve symbolet på bedrag i fondsverden. Etter oppseilingen av skapindeks-svindelen i fjord der de lurte fondskundene sine for milliarder av kroner (de tok ekstra gebyrer i forhold til hva de leverte), har de mistet mye respekt hos fondssparere. Likevel så har de noen gode fond som IKKE har til hensikt å svindle kunder. Nettløsningen er hakket dårligere enn Skandiabanken. Felles for disse to er at de er rendyrkede banker med sideprodukter. Å be banken forvalte sparepengene er som å be bukken passe havresekken, tror jeg i allefall 🙂 Jeg hoppet av DNB til fordel for Nordnet.

Nordnet er ikke en bank i tradisjonell forstand. Det er en uavhengig meglerhus/bank som tjener penger på kurtasje av kjøpt og salg av aksjer. De har konkurransedyktige kurtasjer for de som driver med det, MEN de tilbyr handel i fond helt gratis og kan skilte med markedets største utvalg av fond (over 600 fond). Nettsidene er veldig enkelt å forstå og du kan få generert informative rapporter av spareporteføljen din. Nordnet har også integrert masse informasjon om hvert enkelt fond, noe som de andre leverandørene bare kan drømme om. Hvis man vil ha indeksfond, så er de de eneste med 0 % avgift på indeksfondene sine. Jeg tror de er de eneste i verden på det.

Det er åpenlagt at jeg gikk for Nordnet.

 

Valg av hvem man sparer i

Ulempen med å spare i barnets navn er følgende:

 1. Problemer med overformynderiet hvis beløpet overskrider … Ca. 150 000
  1. De vil låse pengene og frata foreldrene kontroll
 2. Problemer med lånekassen for akkurat det samme
  1. De vil sette hinder for studielån og/eller stipend
 3. Risiko for at ungen brenner opp pengene på tull det året ungen fyller 18 år, f.eks en russebil

I mitt tilfellet er det punkt 2 som er avskrekkende nok til at jeg sparer i mitt eget navn.

 

Valg av konto type

Jeg har valgt Zero/Investeringskonto fordi den muliggjør bytte av fond uten at det utløser skatt. Jeg mister da skjermingsfradraget som jeg ville fått med en VPS, men jeg anser skattebesparelsen som klart mer verdifull enn skjermingsfradraget.

Skulle jeg velge i dag, ville jeg valgt VPS i påvente av ASK.

Når ASK kommer, flytter jeg fra Zero til ASK. Der får man både skattebesparelse og skjermingsfradraget.

Mer om ASK i Nordnet:

https://www.nordnet.no/tjenester/kontotyper/aksjesparekonto.html?cmpi=venstre

Man kan sammenligne de forskjellige kontotypene her:

https://www.nordnet.no/tjenester/kontotyper/aksjesparekonto.html?cmpi=venstre

 

Valg av fond

Jeg har hatt 3 fond, men har pr i dag 2 da jeg har solgt meg ut av Storebrand Vekst som følge av nyheten under.

http://www.hegnar.no/Nyheter/Personlig-oekonomi/2017/05/Finansraadgivernes-soleklare-raad-Bytt-ut-fondet

De andre to fondene er Alfred Berg Gambak og DNB Teknologi.

Grunnene er enkelt: Gambak har prestert formidabelt bra over veldig mange år og har derfor vært kåret til Norges beste fond flere ganger.

DNB Teknologi er et globalt teknologifond som rir teknologi trenden. Teknologi er fremtiden og flere og flere arbeidsplasser blir erstattet av roboter osv. Teknologi blir ikke avleggs og jeg tror denne er en sikker vinner i mange år fremover.

Så, hvordan komme igang? / engangs-handel

Det første jeg gjorde var å opprette et kundeforhold på nordnet.no med vanlig bankid. Etter det får man en oversikt med en stk. VPS. VPS bruker man inntill ASK blir etablert. I oversikten får man også informasjon om konto nr og KID nummer for å overføre direkte til VPS kontoen. Man kan engangsoverføre ved å legge til en giro med angitt konto og KID til forfall i egen nettbank. Dagen etter vises de som saldo i VPS, og de kan brukes til å handle fond som f.eks de to som er nevnt over.

 

Hvordan spare månedlig?

[under arbeid]

Et par skjermbilder viser mer enn tusen ord.

 

 

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *