Hvordan jeg plukker aktive aksjefond

Flere har spurt meg hvordan jeg plukker aksjefond. Når jeg får litt ekstra krutt inn, feriepenger, bonus, utbytte eller overtid, har jeg 3 kriterier til fondsplukking.

Jeg går igjennom de 3 kriteriene her, også oppsummerer jeg hvordan jeg brukte det i desember 2015.

 

Kriterie 1: Markedsprising

Jeg sjekker om prisen på sektoren (P/E – Price / Earning) er over eller under gjennomsnittsprising. Skal jeg gå inn i Norden, sjekker jeg verdensprisen og prisen i hvert eneste land for å avgjøre hvilken som er dyrest og hvilken som er billigst.
Skjermbildet under viser hvordan jeg finner P/E verdien. Eksemplet er DNB Global Indeks. Prisen er 17,39. Superfondet Norge er priset til 14,98. Superfonden Sverige er priset til 16,08. Superfonden Danmark er priset til 17,52. Superrahasto Suomi er priset til 17,45. Det er ganske jevt, men det er lett å se at det norske markedet er “billigst” akkurat i nåtidspunktet.

Søk på et indeksfond for et bestemt market, og trykk «Innhold» i menyen til venstre. Se på Price/Earnings (Forventet).

Kriterie 2: Hittil i år

Superfondet Norge har gått tilnærmet 0 % hittil i år. Superfonden Sverige har gått 2,1 % hittil i år. Superfonden Danmark har gått 2,3 % hittil i år. Superrahasto Suomi har gått ned ca. 1 % hittil i år. Jo lavere dette tallet er, jo bedre inngang er det.

 

Kriterie 3: Morningstar-rating

Jeg ser alltid på morningstar-rating og års- og kvartalsavkastningen. Ratingen bør være 5, kan være 4. I avkastningsoversikten bør fargen blå domminere vesentlig over fargen rød. Det gjør det i skjermbildet under.

Ved å trykke på «Historikk» på et valgt fond i Nordnet, får man full kvartalshistorikk og årshistorikk satt opp mot indeks. Kan ikke bli bedre!

 

Etter kriterie 2 har finland gått mest ned, men så er de også priset dyrest i Norden. Slik jeg ser det, er det Norske markedet mest attraktiv priset (kriterie 1). Så da gjelder det å finne et morningstar-5 stjernes Norsk fond. Jeg ville nok lande på Gambak eller Storebrand Vekst.

 

Mine kjøp i november/desember

I november/desember 2015 etablerte jeg starten på mitt bilporteføljefond for å følge opp min egen leasing-plan. Jeg fant ut av Sverige var mest attraktiv priset i forhold til disse kriteriene. Danmark var dyrest. Men jeg gikk like mye inn i norske fond som svenske, av de svenske kjøpte jeg Carnegie Småbolagsfond og Delphi Nordic (overvekt i Sverige), samt Gambak og Storebrand Vekst. Sverige hadde gått sidelengst i nesten 1 år, samt at P/E var under verdensgjennomsnittet.

Pr i dag, har Småbolagsfond og Delphi Nordic gruset de 2 norske fondene med ca. 2 til 4 gangen i avvik med positiv fortegn. Så jeg har sterk tro på å se an markedsprising og ”trend” før man kjøper fond.

 

Hvorfor ikke indeksfond

Det ligger en artikkel på Nordnettbloggen (http://www.nordnetbloggen.no/markedet-slo-86-aktive-forvaltere/31/03/2016/) som omhandler at indeksfond har slått 86 % av alle aktiv forvaltede fond. Dette stemmer nok 100 %, men når badekarret fylles med vann (kvantitative lettelser og negativ rente), så stiger selv skipene som synker (råtne aksjer). Men når kranen skrues igjen (kvantitative lettelser opphører), så jeg er sterk i troen på at de aktive aksjefondene slår indekser. I hvertfall de bedre aktive fondene.

 

Blogglistenhits

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *